Tid för enkelhet

Det finns de som frivilligt väljer en enkel livsstil. Flyttar ut till ”riktiga landet”, och då menar jag nästan ödemarken, där de hoppas kunna leva livet i stor enkelhet, utan stress och också utan alla de bekvämligheter, som vi i västerlandet har vant oss vid. De som väljer en sådan livsstil vill kanske bryta med det som tidigare har betytt ekorrhjul och brådska. Kanske har hälsan tagit stryk och längtan efter vila och en inre ro har vuxit sig starkare. Ett radikalt beslut, som inte alla människor kan göra. Men vi sneglar kanske på dem som är modiga nog. Eller dumdristiga. Vi vet inte riktigt, men känner en viss avund och beundran.

Här i Sibbo har vi egentligen många av de möjligheter som de här ”radikala ödemarksboende” har. Nej vi är inte i ödemarken, men vi har naturen omkring oss överallt. Inom räckhåll. Med fina möjligheter till naturupplevelser också under vinterhalvåret. Så är det fastän det byggs väldigt mycket just nu i vår kommun. Här finns ändå rymd, luft, skog, hav och plats att njuta av naturens gåvor.

Enkelt och naturnära liv kan verkligen hjälpa oss att få en inre ro, lugn och frid i själen. Något som är bristvara idag tror jag. Just nu går vi genom de veckor i kyrkoåret som kallas fastetiden. Fyrtio dagar före påsk är fasta före den stora festen, livets fest. Nu har vi möjlighet att avstå från något som vi känner upptar för stor del av vår tillvaro. Göra en livsstilsförändring åtminstone under de här fyrtio dagarna. Lämna bort köttet från vår matsedel och leva vegetariskt, ta paus från Facebook eller något annat som vi ”fastnat i”, sluta röka eller dricka kaffe eller avstå från onödigt shoppande. Varför inte gå med i ekofastan och försöka leva ekologiskt och tänka på att skydda naturen. Var och en väljer själv det som passar bäst eller behövs mest.

Fastan är den tid då vi kan sträva till eftertanke och ett enklare liv. Utmanande men hälsosamt och viktigt. Vi får samtidigt i vår reflektion följa på den väg som Jesus gjorde, kärlekens väg som ledde honom till korset, genom lidande och död mot livets seger. Ljuset segrade men vägen gick genom det djupaste mörker. I fastan är vi i någon mening med på den dramatiska väg som skulle komma att förändra livet och ge oss en öppen väg till evighetens liv och glädje.

Helene Liljeström
kyrkoherde