Micaela Römans blogg i anslutning till en serie samtal med intressanta gäster som har en framträdande roll inom kyrkan.

Har du kollat med Carola?

18.9.2020

Oavsett om frågan ställs på sociala medier eller ute på byn, så är svaret ofta det samma. Frågan kan handla om allt från gatubelysning som inte fungerar till vem det var som bodde i det gula huset på åttiotalet. Svaret är ofta ett glatt “Har du kollat med Carola?”

Jag har själv lärt känna Carola Juselius just via en fråga. Vi hade just flyttat till Sibbo, kände absolut ingen här och vi behövde kattvakt. “Har du kollat med Carola?” var svaret också jag fick över Facebook och på den vägen är vi.

Carola är den som fick mig att känna mig hemma i min nya hemkommun. Att lära känna Carola är som att få en nyckel i sin hand, en nyckel som öppnar också besvärliga och svåra portar. Det igen beror på många olika saker, främst för att Carola är född och uppvuxen här, känner allt och alla, men främst för att hon är hjälpsam ut i fingerspetsarna.
Carola arbetar med IT inom Sibbo kommun, fungerar som förtroendevald inom Varuboden Osla och medlem i Sibbo svenska församlings församlingsråd.

Sin synliga roll i kommunen till trots är det sällan Carola själv som står i rampljuset. Under höstens första Tro, hopp och kärlek - och allt det där andra är det Carolas tur att spela huvudrollen i ett samtal som handlar om henne själv.

Carola Juselius är Micaela Römans gäst i höstens första diskussion under rubriken Tro, hopp och kärlek - och allt det där andra. Den 30 september kl. 18 i Kyrkoby församlingshem. Välkommen.
 

.......................................

Tillsammans kan vi mera

30.1.2019

Det är alltid lika spännande. Att vara med då idén förverkligas. Kommer gästen att uppskatta frågorna? Kommer någon för att lyssna? Det som kanske är svårast, blir det ett sådant flyt att alla trivs?

Alla de här frågorna bar jag på före premiären av Tro, hopp och kärlek. Nu, då kvällen redan är historia, är det ingen som är gladare än jag över att kunna skriva att kvällen överträffade alla mina förväntningar! Det har väldigt lite med mig att göra, men det har allt att göra med seriens första gäst - biskop Bo-Göran “Bolo” Åstrand

B-G, som biskopen också kallas, var suverän. Vi hade kommit överens om att inte gå genom samtalet och frågorna på förhand. Och som han hängde med i svängarna och de tvära kasten. Utan att tveka, men alltid med eftertanke fick vi svar på frågor om allt från vardagen i biskopsgården till labradorens lynne. 

Det jag kommer bära med mig efter kvällen är Bo-Görans ord om och erfarenhet av ensamhet. Den ensamhet han upplevde som barn, som på alla sätt präglat honom som vuxen och i hans roll som präst och nu biskop. Hans vilja att alltid se och höra också de svaga, de utstötta, de i minoritet - att komma ihåg dem och det löfte han gett dem också då det stormar. Att stå för de egna värderingarna trots att det har ett pris.

Det jag också kommer att bära med mig är skrattet. Biskopens, publikens och mitt eget. För han är rolig, biskopen, och bjuder på sig själv. Men, också tårarna. Biskopens låtval och Sarina Kettunens tolkning av dessa, rörde upp känslor också i publiken.

Utöver musiken får kvällens gäst också välja tilltugg till kaffet! Biskopens val - fastlagsbulle! Något som man som präst inte blir bjuden på vid varje tillfälle.  

Det kanske låter som ett klipp ur ett tacktal, men jag tackar ändå! Tack Bo-Göran Åstrand, Sarina Kettunen, Lauri Palin och Patrik Frisk. Tack till alla er som deltog i kvällen och tack till församlingen med kyrkoherde Camilla Ekholm i spetsen, för att vi gör det här!

Bo-Göran Åstrands motto:
“Tillsammans kan vi mera”

Musik: 
Guds kärlek är som stranden (psalm 553)
Amazing Grace
Wonderful World

Musiker:

Sarina Kettunen, solist (The Voice of Finland, 2019)
Lauri Palin
Patrik Frisk

Bakverk:
Fastlagsbulle

.......................................

 

Inför det första samtalet

22.1.2019

Eller, samtal förs ju hela tiden. Inom familjen, på jobbet, ute på gården och i församlingen. Med rubriken avser jag det första samtalet i serien “Tro, hopp och kärlek - och allt det där andra”, en serie kvällar med inbjudna gäster under den här våren i Kyrkoby församlingshem.

Idén föddes under valet av kyrkoherde för församlingen. Camilla Ekholm sade under grillningen av kandidaterna att hon gärna ser att församlingen är än mer tillgänglig för oss Sibbobor och det önskemålet vävde jag vidare på i mina tankar.

Under hösten föreslog jag det för Camilla och övriga, att vi ordnar några kvällar under våren. Bjuder in en gäst, känd på nationell nivå eller viktig på lokal nivå, pratar i en timme och bjuder alla som dyker upp på musik och kaffe med något gott att äta. Visionen är ett vardagsrum - öppet för alla - mitt i byn.

Trots att jag är introvert och trivs väldigt bra för mig själv, är gemenskap väldigt viktigt för mig. Det är viktigt att känna att jag hör hemma någonstans. Som inflyttad Sibbobo kände jag inte en själ här då vi flyttade hit och det känns fantastiskt att idag kunna titta på det nätverk av vänner och bekanta jag har fått under årens lopp. Jag hoppas att den här serien ska fungera som en mötesplats som bidrar till gemenskapen i vår kommun, att vi ska kunna knyta också nya kontakter. Att den som inte annars besöker församlingens evenemang också ska känna att det här är något den vill delta i.

Jag är väldigt glad över seriens första gäst. Bo-Göran Åstrand, biskop för Borgå stift, sätter sig i soffan på onsdag, 29.1.2020. Klockan 18.00 inleder vi samtalet, om biskopsrollen och mannen bakom den offentliga uppgiften. Jag hoppas vi ses då!