Prästgården

PRG

Kungsvägen 28, 04130 Sibbo

Prästgården

Prästgården fanns på samma plats redan under tidigt 1300-tal, möjligen redan på 1200-talet. Dagens Prästgård från 1847 används för församlingsverksamheten. Under läsåret är här en livlig ungdomsverksamhet. Vissa grupper för vuxna samlas också här.

Föregångaren till dagens Prästgård är från 1600-talet. Byggnaden revs, men byggdes upp på nytt som en bondgård, och finns kvar i Kyrkoby än i dag.
Prästgården har inte alltid stått i ensamt majestät vid kyrkorna. I gångna tider fanns hela 19 olika byggnader på området, avsedda för olika ändamål på gården. Parken runt Prästgården anlades år 1935, och är 1,1 ha stor. Runt parken löper en 700 m lång häck (sibirisk ärtbuske / syrén). Prästgården är en så kallad enskild lägenhet, som alltså inte hör till någon by, t.e.x. Kyrkoby.
Prästgården har en brokig historia. Under medeltiden var den tex. härbärge för pilgrimer som kom vandrande eller ridande längs Kungsvägen. Myndighetspersoner och kungliga budbärare tog också in på Prästgården till natten. En eller ett par svenska kungar anses också ha övernattat i Prästgården på väg mot Wiborg.

Handikapptoalett
Toalett
Handikapp

Läge på kartan

to 23.8 kl. 19.00 -21.00

Kungsvägen 28, 04130 Sibbo

Musikalisk vandring i kyrklandskapet

Ta emot kvällen under en musikalisk promenad kring kyrkor och kapell!